Az égszínkék átlátszó vagy áttetsző zafír tulajdonképpen a korund (alumínium-oxid) természetes változata, melyet kb. az i.e. 8. század óta használnak ékkőként. A zafír a megfontoltság és bölcsesség köve. Mágikus képességekkel ruházza fel viselőjét. Segíti az elme tisztaságát. Védelmez a szemmel verés ellen. A királyi, tekintélyes személyiségeket megvédi az ellenségtől. Oltalmazza a szüzeket. Elősegíti a szerelmet és a boldogságot. Csak akkor tartja meg az eredeti színgazdagságát, ha viselője szerelmes valakibe.

A zászló rendszerint szögletes, főként téglalap alakú, általában színes és jelképes ábrázolással díszített vagy felirattal ellátott szövet, közösségi és harci jelkép, politikai emblémaként több személy vagy csoport összetartozását fejezi ki.

A különböző zöldségfélék közül a hagymára találunk utalásokat már a Bibliában; a fokhagymát a görögök és a rómaiak szerelmi ajzószerként és gyógyításra használták, vele gyógyították az ekcémát, a fogfájást és a kígyómarást; a póréhagymát az angolok a szegény emberek spárgájának hívják; Julius Caesar (i.e. 100-44) a falloszt szimbolizáló spárgát vajjal fogyasztotta; a sárgarépa a középkorig lila színű volt, a karfiol pedig mindössze teniszlabda nagyságú.

A zoomantia elnevezés a 'zoion' (állat) és a 'manteia' (jóslás) görög szavakból ered, mely általános értelemben az állatok megjelenésének és/vagy viselkedésének megfigyelésére alapozott jövendölést jelent.

A Dél-Afrikában élő zulu törzs tagjainál a többnejűség terjedt el, a feleségek életkor szerinti besorolásban élnek, az asszonyok élén a „nagy feleség”, a fiúörököst szülő anya áll. A zulu elnevezés jelentése, közös erőfeszítés, valamilyen közös cél érdekében. Vallásukban nagyra becsülik őseiket, azok szellemeit.