A macska hosszú idő óta szereplője a vallásnak és a boszorkányságnak. Különösen Egyiptom, a skandinávok és Ázsia egyes népeinek vallásai értékelték nagyra. Az ősi Egyiptomban az öröm, a vidámság és a vigasság istennője a macskafejjel ábrázolt Básztet (Bast) volt. Aki szent állatainak, a macskáknak valamelyikét bántalmazta vagy megölte, hallállal bűnhődött. A szentélyekben, templomokban tartott macskákat papok gondozták, akik éjjel-nappal figyelték őket. A macska minden tevékenységét, mozdulatát, ásítását, nyújtózkodását, mosakodását, bajuszának rángását valamilyen, a jövőben várható esemény előrejelzésére használták. Ha a család macskája elpusztult, gazdái, gyászuk jeléül, leborotválták a szemöldöküket. Az ősi sírok feltárása során több ezer macska múmiát találtak, sőt néhol még egér múmiák is előkerültek, melyek feltehetően a macskák táplálékául szolgáltak. A macska iránt érzett szeretetük, tiszteletük, macska kultuszuk kialakulása feltehetően azzal is összefügg, hogy igen hamar felismerték, milyen hasznos szolgálatot tesz számukra ez a ragadozó azzal, hogy megvédi hombáraikat, magtáraikat a kártevő rágcsálóktól.

A macskaszemnek nevezett, selymes fényű, szürkéskék és kékeszöld színárnyalatú drágakő csiszolás révén lesz macskaszemhatású. A legértékesebb a zöldes színű, keleti macskaszem, melyben a macska szemére emlékeztető sávokat a kvarcszemek hozzák létre. Ez leggyakrabban a kelet kincse, ettől függetlenül nyugati macskaszemnek is hívják.

A madarak az élet- és világfa csúcsán foglalnak helyet. Közülük a legkirályibb madár a sas, akit néha égzengésmadárként említenek. A világfa csúcsától jobbra és balra két madár ül, az egyik a Nappal, a másik pedig a Holddal kapcsolatos, e madárpár szimbolizálja a termékenységet és a jólétet.

A mágia a primitív népek körében alakult ki, abban az időben, amikor még nem tudták megmagyarázni a természeti jelenségeket, az ember és az elemek közötti összefüggéseket. Nem tudták felfogni mitől lesz az árvíz, a tűzvész, a jégeső, a betegség, a halál. Ezekre a különböző történésekre, kizárólag csak mágikus magyarázatot találtak, s a mágiával kívánták felvenni a küzdelmet az elemek ellen.

A kert gyönyörű dísze, az örökzöld, fényes levelű, skarlátpiros bogyójú, szúrós magyal, fontos szerepet játszik az angolok szerelmi varázslataiban. Ezek többnyire a karácsonyhoz kötődnek. Néhány közülük: aki meg akarja tudni, ki lesz a jövendőbeje, kilenc magyal levelet varrjon a hálóingére, kölcsönözzön egy esküvői jegygyűrűt, húzza rá a balkezének gyűrűsujjára és így menjen lefeküdni. Álmában meg fog jelenni leendő párja.