A láb - mivel legtöbb esetben cipő fedi - kevésbé használt a fiziognómiában, elsősorban a közlekedés és a távolságtartás szimbóluma. Visnu isten három lépéssel mérte le az világmindenséget, és az óind legenda szerint a nagy lábujjából ered a szent Gangesz-folyó, s világra jötte után Buddha minden égtáj irányába hét-hét lépést tett.

A világ különböző részein a barlangokban talált, vagy ásatások során lelt faragott köveken gyakori motívum a meanderező, kígyózó vonalakkal körbefont lábnyom-rajzolat.

A görög lakások elképzelhetetlenek kaktusz nélkül, legalább egy mindegyikben található, valahol a bejárati ajtó közelében. A tövises kaktusz egy nagy kaspóban, vagy kerti cserépben büszkén vigyázza a házat és az értékeket a gonosszal szemben.

A lámák - bár ma már Észak-Amerikában, sőt az Alpokban is többfelé tenyésztik - eredetileg Dél-Amerika (elsősorban Bolívia, Chile, Argentína és Peru) hegyvidéki területeinek lakói. Közeli rokonságban állnak a háziasított alpakával, a vad guanakóval és a vikunával. Távoli rokonai a tevéknek. Kevesebb gondoskodást igényelnek, mint más jószágok, viszont jóval többet adnak érte.

Bővebben: Láma

Horatius és Ovidius az óvilág lamantinjait sellőként írták le. Kolumbusz Kristóf az újvilági lamantinról már így írt: "Hispanola partvidékének egyik öblében három szirént láttam, szépségük azonban meg sem közelítette Horatius ódáinak hableányait."