Az Isten gyümölcse, Krisztustövis, de olykor saragonya néven is emlegetett galagonya közepes nagyságú, a rózsafélék családjába tartozó, az egész kontinensen elterjedt, rózsaszín vagy fehér virágú, piros vagy fekete bogyótermésű tüskés cserje.

Számos hagyományban a galamb az ég hírnöke, a holtak lelkének szimbóluma. A keresztényeknél a Szentlélek jelképe. A tizenkét apostolt gyakran tizenkét galambbal ábrázolták. Az ókori zsidóknál a galamb a bűnbocsánatot jelentette. A galamb az olajággal együtt a békére utal; a galamb és a liliom pedig az örömhírt fejezi ki. A görög Aphrodité szerelemistennőnek galamb a bujaság madara, azóta a repülő galambok szerelmi postásokként szerepelnek.

A hinduk a félig kánya, félig ember formájú Garudát, a madarak királyának, Visnu isten járművének, a győzelem szárnyasának tartják.

A lágy bőrű, tapadókorongos lábú, főleg éjszakai életet élő, apró gyíkok, a gekkók, noha valamennyi kontinensen fellelhetők, elsősorban a meleg klímát kedvelik. Szemük feltűnően nagy, úgynevezett éjszakai szem. Törékeny farkukban tápanyagot raktároznak el, s ha farkuk letörik, gyorsan regenerálódik. A legtöbb gekkó tojásokat rak, de néhány új-zélandi fajtájuk elevenszülő. A Földközi-tenger mentén elterjedt faligekkók ügyesen mászkálnak a sima felületű falakon és a mennyezeteken.

A hosszúlábú, méltóságteljesen lépkedő gémek megítélése nagyon sokféle, gyakran emlegetik, mint a hosszú élet szimbólumát, és mint esőhozó termékenységet, feltehetően azért, mert a vizek mentén él.