Az ablak a belső és a külső világ, valamint a földi lét és a túlvilág közötti kapcsolat kifejezője. A nyitott ablak az Isten igéjére való nyitottságot jelképezi, míg a keresztosztatú ablak Krisztus eljövendő szenvedéseire utal.

Az achát nagy hatású kő, védelmez a varázslatoktól, a mérgezésektől, megoltalmaz a szemveréstől, a balesetek bekövetkeztétől, sőt az angolok szerint a villámcsapásoktól is. Birtokosát vakmerővé, bátorrá teszi, elhárítja az ellenség csapásait, és győzelemre vezeti.

Az ádámcsutka régebbi - német eredetű (Adamsapfel) - elnevezése, melynek kialakulását a néphit szerint az Ádám torkán megakadt - a tudás fájáról leszakított - „tiltott gyümölcs” okozta. Más felfogásban a Biblia téves értelmezéséről, a héber szöveg egyszerű félrefordításáról van szó.

Bővebben: Ádám almája

A zsidó-keresztény valamint az iszlám hagyományban isten teremtette meg az első férfit, a hatalmas termetű Ádámot és az első nőt, Évát. Ettől a pártól, Ádámtól és Évától származunk mindnyájan. Ők a házasság első képviselői.

A fenti és még sok egyéb - így például Éva cérnája, medvefű, szappangyökér, fűkaktusz, spanyol bajonett - névvel a Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, nálunk kerti jukkaként ismert „Yucca filamentosa”-t, vagyis az agávék családjának jukka nemzetségébe tartozó pozsgás növényt illetik.